BOARD OF REGENTS OF THE UNIVERSITY SYSTEM OF GEORGIA
270 Washington Street, S W.
Atlanta, Georgia 30334-1450

DIRECTOR OF ENVIRONMENTAL AFFAIRS October 29, 1998 (404) 656-2247
e-mail: mdemyane@mail.regents.peachnet.edu FAX 657-1479
MEMORANDUM

TO: Directors of Facilities, Plant Operations and EHS Coordinators

FROM: Mark Demyanek, Director of Environmental Affairs [M

SUBJECT: Fire Marshal Ruling on Emergency Generators

As you are aware, it is our policy to require that back-up emergency generators used for
University System facilities be fueled by natural gas.  We believe that utility-provided
natural gas offers a more environmentally responsible and safer alternative than diesel or
other fuel stored in on-site tanks.

It was recently pointed out to me that NFPA 70 and NEC 700-12(b)(2) state that emergency
generators used to operate fire and life safety systems in buildings must be powered by a fuel
source “stored” on the premises. Based on this, it is conceivable that the Fire Marshal could
interpret that we would be required to install extra diesel, propane or other fuel tanks on our
emergency generators in addition to the normal utility-provided natural gas supply as a kind
of “double back-up” fuel source. In our opinion, natural gas supplies on University System
campuses should be sufficiently reliable and redundant; and there should be no need for
additional on-site fuel storage which could create more serious environmental and/or safety
liabilities.

In an effort to clarify this, I requested a written ruling from the State Fire Marshal’s Office
for facilities of the University System of Georgia. We are very pleased with their favorable
ruling. For your use and future reference, I am attaching a copy of our correspondence.
Thanks and please let me know if you wish to discuss anything regarding this issue.

ce: Mr. William K. Chatham, Vice Chancellor for Facilities
Mr. Gerald Donaldson, RTK Coordinator
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INSURANCE AND SAFETY FIRE COMMISSIONER

JOHN W. OXENDINE

SEVENTH FLOOR, WEST TOWER
COMMISSIONER OF INSURANCE FLOYD BUILDING
SAFETY FIRE COMMISSIONERA 2 MARTIN LUTHER KING, J&.. DRIVE
NDUSTRIAL LOAN COMMISSIONER October 15, 1998 ATLANTA, GEORGIA 30334
COMPTROLLER GENERAL

(404) 656-2056 TDD# {404) 6564031

Mark L. Demyanek, CIH, CPS

Director of Environmental Affairs

Board of Regents of the University System of Georgia
270 Washington Street, S.W.

Atlanta, Georgia 30334-1450

RE: Fuel Sources for Emergency Generators

Dear Mr. Demyanek:

This letter is written as a follow-up to your written correspondence on September 23, 1998, regarding
emergency generators back-up fuel source. Article 700-12 (b)(3) of the National Electrical Code (NEC)
has an exception which states the following. “Exception: Where acceptable to the authority having
jurisdiction, the use of other than on-site fuels shall be permitted where there is a low probability of a
simultaneous failure of both the off-site fuel delivery system and the power from the outside electrical
utitity company.” Based upon my research, Article 700-12 (b)(2) and Article 700-12 (b)(3) of the
National Electrical Code (NEC) are written and explained as an extension of each other rather than
separate requirements. Based upon this exception and based upon the “track record” of the naturai gas
pipelines in Georgia and their supply sources, it has been and still is the policy of this office to accept

natural gas as an alternative fuel sevree to run an emergency generator in lieu of requiring an on-site fuel
supply on-premise.

If this office can be of further assistance to you, please coniact us at {404) 656-7087.

President |
MDG/mdg RECEEV&E
cc: All Engineering/Inspection Personnel 0CT 2 11998

WFFICE OF FACGILITIE:

THE OFFICE OF INSURANCE AND SAFETY FIRE COMMISSIONER DOES NOT DISCRIMINATE ON THE BASIS OF RACE., COLOR, NATIONAL ORIGIN.
SEX. AELIGION, AGE OR DISABILITY iN EMPLOYMENT OR THE PROVISION OF PROGRAMS OR SERVICES
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BOARD OF REGENTS OF THE UNIVERSITY SYSTEM OF GEORGIA
270 Washington Street, S.W.
Atlanta, Georgia 30334-1450

DIRECTOR OF ENVIRONMENTAL AFPAIRS September 23, 1998

(404) 656-2247
E-mail: mdemyano@mail regents peachnet edu FAX, 667-1479

Mr. M. Dwayne Garriss, Assistant State Fire Marshall
Safety Fire Division - Insurance Commissioner's Office
Suite 620, West Tower, Floyd Building

No. 2 Martin Luther King, Jr. Drive

Atlanta, GA 30334

Dear Dwayne:

As a follow-up to our phone conversation yesterday, I am writing to request a clarification
of current state requirements for fuel sources on emergency generators which are used for
fire and life safety system back-up power.

As we discussed, it is currently our policy to require emergency generators in our facilities
to be powered by natural gas as opposed to dieszl fuel (or other on-site fuel) due to
environmental and safety concerns. However, NFPA-70 and NEC 700-12(b)(2) state that
emergency generators used for fire and life safety system back-up power must be powered
by a fuel source “stored” on the premises. It is conceivable that this could be interpreted
as requiring us to install extra diesel, propane or other fuel tanks on our emergency
generators as more or less a “double back-up” fuel supply. As I mentioned to you, it is our
belief that the natural gas utility supply service provided to our University System facilities
1s sufficiently redundant and reliable enough to preclude the need for additional on-site fuel
sources. During our conversation, you indicated that the State Fire Marshal's Office has
generally concurred that utility-provided natural gas service alone may be sufficient for

powering emergency generators. We would appreciate your written ruling on this issue as
it applies to University System of Georgia facilities.

Thank you very much for your assistance.

Sincerely,

Mark L. Demyanek, CIH, CSP
Director of Environmental Affairs

ce: Mr. William K. Chatham, Vice Chancellor for Facilities
Ms. Linda M. Daniels, Asst. Vice Chancellor for Facilities
BOR Program Managers
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Articie 700 — Emergency Systems

‘

required for the applicabon but not to exceed 10 seconds. The
supply system for emergency purposes, in addition 1o the noe-
mal services 10 the building and meeting the general requirements
of this sechon, shall be permitied to comprise one or more of the
types of systems described in {a) through {d) below, Unit equip-
rment in accordance with Secion 700-12(e} shali satisfy the appli-
cable requirements of this articie.

In seleching an emergency source of power, consideration shall
be given 1o the ocoupancy and the type of service to be rendered,
whether of minimurn duration, as for evacuation of a theater, or
longer duration, as for supplying emergency power and lighting
due to an indefinite perod of current failure from trouble either
inside or outside the building.

Equipment shall be designed and located to minimize the haz-
ards that might cause complete failure due to ficoding, fires, ioing,
ang vandaksm

Equipment ior sources of power as described in Sectons
700-12(a) tvough (0} where located within assembly occupances
greater than 1000 persons of In buildings above 75 # (23 m) n
heght with any of the following occupancy dasses: assembly, edu-
cabonal, resgertal, deteriion and cormechonal, business, and mer-
caniie, shalk be mstalied efher n spaces fully protedied by approved
automate fre suppresson systermns (sonnklers, carbon dioxide Sys-

tems, eic ). of w spales with a 1-hour fire raing

(FPNNe 1 For sefimon of occupancy class, see Section 4.1
of Lie Saifety Cods NFPA 107 1094
(FPNNo. 2} Assignment of degree of relabirty of the recognized

emergency sunily sysiem depends on the careful evaluation of the
vanables ai each parscuiar nsaliation

(a}) Storage Battery. Storage batlenes used as source of
power for emergency systerms shalt be of suitable rating ang
capacity 10 supply and maintain the total foad for a period of
14, hours memmum, without the voltage applied 1o the ioad fat
ing below 87Y; percent of normal.

Batteries, whether of the acid or alkali type, shall be
designed and constructed 10 meet the requirements of emer-
gency service and shall be compatible with the charger for that
particular installation

For a sealed battery, the container shall nol be required to be
ransparert. However, for the lead acid battery that requires water
additions, transparent of translucent jars shali be furnished.
Automotive-type batieries shall not be used.

An automatic batlery charging means shall be provided.

(b} Generator Set.

{1) A generator set driven by a prime mover acceptable
1o the authorty having jurisdiction and sized in accordance
with Section 700-5. Means shall be provided for automatically
starting the prime mover on faiiure of the nommal service and
for automatic transfer and operation of all required elecirical
circuits. A time-delay feature permitting a 15-minute setting
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shall be provided to avoid retransfer incaseofshonm ——
tablishment of the normal source

{2) Where intemai combustion engines are used &: ~"i
prime mover, an on-site fuel supply shall be providag
on-premise fuel supply sufficient for not less than 2 heus
demand operation of the system. o

(3) Prime movers shall not be solely dependem UpOn
public utiiity gas system for their fuel supply or MUNICIPa] v
supply for their cooling systemns. Means shall be Drovided fod
automatically transierring from one fuel supply to angtheid
where dual fuel supplies are used.

Exception: Where acceptable to the authority having /”fml
the use of other than o--site fueis shall be permitted where therg §
is a low probability of a simuftaneous failure of both the off-skty”
fuel delivery system and power from the outside electacal uﬂ-
My company

(4) Where a storage battery 1s used for control o sonal
power, of a5 the means of slarting the pnme mover it shod
be sunabie fof the purpose and shall be equipped with an
automabc charging means ndependent of the generator set

{5) Generator sets that require more than 10 seconds to
develop pawer shall be acceptable, prowded an audhary
power supply will energize the emergency system unbl the
geneiar can pick up the load

See Frgure 700-1

{¢} Uninterruptible Power Supplies. Uninterruphible power
supplies used 16 provide power for emergency systems shal
comply with the agghcable provisions of Sections 700-12(a)
and (b}

(d} Separate Service. Where acceptable to the authomty
hawving junsdiction as sudabie for use as an emergency sourts,
a second senice shall be permitied This service shall be n
accordance with Articie 230, with separate service drop or la-
eral, widely separated electncally and physically from the nox-
mal service, 1o minimize the possibiity of simultaneous inte-
ruption of supply

(e} Unit Equipment Individual unt equipment for emergency
flurminabion shall consisi of (1) a rechargeabie battery; (2) a ba
tery charging means, (3) prowvisions for one or more lamgs
mounted on the equipment, or shali be permitied to have ‘ta’ﬁi'ﬂ
nals for remote lamps. or both, and (4) a refaying device amanged,
1o energize the lamps automatically upon failure of the SLW*’( :
to the unit equipment. The batteries shalt be of suitabie rEXg;
and capadity 1o supply and maintain at not less than BTYaﬁ
cent of the nominat battery voltage for the total lamgp foad 3
ciated with the unit for a period of at ieast 1Y, hours, of the UBk
equipment shall supply and maintain not less than 50 PTG
of the initial emergency illumination for a period of at %
1Y, hours. Storage batteries, whether of the acid or alkal
shall be designed and constructed 1o meet the requireme
eMEergency senvice.




Section 700-12

',;1 en designing emergency systems, whether for light-
B sower, or both, consideration must be gven to the type
e vice 10 be rendered.

B oply systems for emergency systems can be designed
¥ nc or more of the following:

s

it One storage bamery or a group of storage batteries
Fovided with an automatic battery-charging means. See also
jB:clc 480 and paragraph (a) of this section.

B A generator set driven by a prime mover, acceptable
@ iiic authority having jurisdiction, and with adequate
¥ acity to carry the maximum load connected. Prime mov-
{ may be internal-combustion engines, steam or gas tur-
=, or other approved types. A storage battery used 1o

used where they will provide greater reliability than fas-
E¥ine or diesel engines or in isolated areas where mainte-

e 22
Y

fince or refueling could be a problem.

R Some types of drivers, parncularly farge ones, may take
cer than 10 seconds 1o accelerate and develop genera-
ipxvoltage. Gas and steam rrbines and large internal

Bombustion engines may have prolonged siarting times.
}fcnding on the specific loads, short-time supply could
ir.'ovidcd by an uninterrupuible power supph; a gener-
_sharcd with other joads; or a generator with liruted

ergency supply. such as an expander, steam turbing, or
i heat system.

E4

23, Two services, overhead or underground, widely sep-
zied electrically and physically, and preferred by some
Shorities 1o be compleiely independent of each ather:
2t is, separate service locations and separate transform-

cse may be very complex systems with redundant com-
. aents and high-speed sohid-state switching. It is common
¥octce 1o include an automadc bypass for UPS malfunc-
D0 10 permit maintenance.

j';' The use of a separate service requires a judgment by
e authority having jurisdiction. Such judgment shouid be
acd on the nature of the emergency loads and the expected
: ' bility of the other available sources.

provided that the cord does not exceed 3 ft (914 mm) in length.
The branch dircuit feeding the unit equipment shall be the same
branch circuit as that serving the nommal fighting in the area and
connected ahead of any local switches. The branch circuit feed-
ing unit equipment shall be clearly identified at the distribution
panel. Emergency illumination fixtures that obtain power from a
unit equipment and are not pad of the unit equipment shali be
wired 1o the unit equipment as required by Section 700-9 and
by one of the wiring methods of Chapter 3.

Exception: In a separate and uninterrupted area supplied by a
minirnum of three normal fighting circuits, a separate branch cir-
cult for unit equipment shall be permitted if it originates from the
same panelboard as that of the normal lighting circuits and is pro-
vided with a lock-on feature.

Unit equipment may be wired with a flexible cord {not
exceeding 3 fr in length) and amachment plug cap. This
equipment must be permanently fixed in place, usually by
mounting screws accessible only from within the unit. One
or more lamps may be mounted on or remote from the unit.
The unit should be jocated where it can be readily checked
or tested for proper performance.

Unit equipment is intended to provide illumination for

the area where it 1s installed. For instance, if a unit is locared
.10 a cornidor, it 1s requirad 10 be connecred o the branch

arcnt supplying the normal cornidor lights {on the line side
of any swirchung arrangements). In the event of loss of nor-
mal power, the unit would automatically encrgize the unit
lamips, restoring illurminanon 1o the cornidor. A separate cir-
cut is not permurted for umt equipment (except as noted
in the excepuon) because, if applied 1o the above example,
faslure of the normal cornidor circuis would not affect the
umt equipment, and the corndor would remain in darkness.

The branch arcuit feeding the unit mus: be idenaéied at the
panciboard.

Notes on General Requirements for Emergency Lighting
Systems

At least two sources of power are required 1o be provided
— one normal supply and one or more CMErgency sysems
described 1 Section 700-12. The sources may be {1} two
services, one normal supply and one emergency supply {pref-
erably from separate unlity stations), (2) one normal ser-
vice and a storage banery {or unit equipment) system, or
(3) one normal service and a generaror set. See Figures 700-3
and 700-4.

A transfer means (or throw-over switch) is required to
be provided to energize the emergency equipment from
the alternate supply when the normal source of supply
is interrupred.

Where two services are used, both may operate normally,
but equipment for emergency lighting and power is required
to be arranged to be energized from either service.
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Article 700 — Special Conditions

Utility
Suppiy
Service disconnecting means E
) and overcurrent prolection Y
=
Figure 700-2.  Self-contained, fully automatic senit equipment for l | I I Main distribution panel ,3
operating emergency lighting located on the unit or for remotely 2 S0 TS TR TR f_j
located exit signs or lighting beads. (Dual-Lite Inc.) I I ] 5
Usifity —— Emergency supply {normal) 3
supply @ : !
Transter switch :
iy 3

Non—emergency foatls —~ | o~
Service disconnecting means 3 TS
Y | and overcurrent protection NS

Emergency load
i distribution panet

Figure 7004.  Emergency load arranged to be supplred frc;n-' w0

widely separated services, as permitted by Section 700-12(d). Upon
m__l—_l Main distibution panel fzx’lurebof one .semice, the emergency load will be transferred to
) 3 3 ) the other scriice,
- ] % It should be noted that provisions for disconnecting means
Fmergency supply (norma) and overcurrent protection (see Figures 700-3 and 700-4)
Transfer switch are 1o be provided for emergency systems as required by
iy e Article 230. See also Section 230-83. :
D. Emergency System Circuits for 3
Non—emergency loads ~T~1 ' Lighting and Power
T 700-15. vLoads on Emergency Branch Circuits. No
Emergency foad ances and no lamps, other than those specified as required & L
distribution panel

Figure 700-3. Emergency load arranged 10 be supplied from a 700-16.
generator, as permitted by Section 700-12(b).

) and afi other lights specified as necessary to provide re
Where the alternate or emergency source of supply is a fturmination.
storage bartery or generator set, the single emergency sys- Emergency lighting systems shall be so designed and installed
tem is usually operated on the normal service, and the bat- thed the faliure of any individual kighting element, such as the buTH
tery {or batteries) or generator operates only if the normal g out of a ight bulb, cannot leave in total darkness any
service fails. However, a gencrator may be used for peak that requires emergency ilumination.
load shaving, etc,, in accordance with Section 700-5(b).

Where high-inensty discrarge lighting such as high- 27 0%
Two or more separate and complete systems may be used =~
to provide current for emergency lighting, but means are

required to be provided for energizing one system upon the system shall be required to operate until normal illuminaon 1&
failure of the other.
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